BLOG


„Keď ja to Vždy Všetko Zabudnem!“
 

        Pred tebou je naoko nezdolateľná hora a ty netušíš ako sa dostať na jej vrchol. Vyskúšal si prvú čistinku, nebol tam žiaden čučoriedkový raj, tak si sa vrátil späť.
        A zasa si z tej angličtiny nič nepamätáš.


        Prezradím ti niečo. Stačí prejsť prvý kopec, odfotiť sa na jeho vrchole a pokračovať ďalej. Prvý kopec je práve ten zlomový bod, ktorý ti otvára nové možnosti. Uvedomíš si, že vytvoriť jednoduchú vetu ti nezaberie 5 minút a tvoríš ju automaticky. Ľahko si po anglicky vypýtaš jedlo aj cestovné lístky. Vtedy už nie si večný začiatočník, ale si pripravený na ďalší výstup.

        Kedy ten prvý kopček ale vyšlapem? Na to je jeden malý trik. Choď na hodinu angličtiny, potom na ďalšiu a ďalšiu... Nerob si trojmesačné prázdniny od angličtiny, buď trpezlivý. Budeš mať dni, kedy ti to „nebude myslieť“ a budeš mať dni, kedy s úsmevom a ľahkosťou porozprávaš lektorke čo všetko si cez víkend zažil. Pokračuj ďalej.

        Sú veci, ktoré ovplyvnia, kedy sa na ten kopec dostaneš. Používaj angličtinu aj na dovolenke, nenechávaj všetko na kamaráta. Trénuj a píš po anglicky. Mysli po anglicky - keď premýšľaš vo vani, tak po anglicky, aj keď vieš povedať len pár viet. Spomínaj si názvy predmetov, ktoré okolo seba vidíš a použi ich vo vetách. Mysli po anglicky na ceste do práce, keď čakáš na autobus. Mysli po anglicky.

        Tento výstup na prvý kopček ti zabezpečí, že základy ostanú dlho vryté do pamäte. Najlepšie však urobíš keď sa rovno pustíš k ďalšiemu vrcholu, aby si nabral istotu v komunikácii. Istota ti veľmi pomáha pokračovať a používať jazyk ďalej.

© Anglicky efektívne, 2013

www.anglickyefektivne.sk/blog-clanok1.php?

 


„Nie Som Úplný Začiatočník, Ale... “

        „Angličtinu som mal v škole, ale veľmi som sa tomu nevenoval. Potom som chodil na dva–tri kurzy, prakticky rovnaké. Mám pocit, že sa nezlepšujem. Neviem sa vyjadrovať. Mám príšerný blok v hlave, keď mám niečo povedať po anglicky...“

        Vôbec nie je ľahké prekonať tento stav. Cítiš sa zaseknutý a nie a nie sa pohnúť. Strácaš dôvod pokračovať. Často pochybuješ, že ešte niekedy prehovoríš súvisle po anglicky. Nie si sám!

        A keďže nie si sám, mam pre teba dobrý recept ako všetky doteraz získané vedomosti dobre zhodnotíš. Potrebuješ veľa komunikovať.
Po anglicky. Potrebuješ počuť odozvu. Tiež v angličtine.
Potrebuješ tréning. Nie v telocvični a nie na dva týždne, ale dlhodobý. Možno ti to neznie najlepšie ani najľahšie a možno v tom nevidíš ani ten dokonalý recept, ale ver mi, funguje to.

        Dnes máš na výber veľa možností ako a kde sa budeš učiť. Pokiaľ si vyskúšal jeden kurz a nebol si dosť motivovaný v ňom pokračovať, možno je pre teba indeálnešie nájsť si vlastného lektora. Výhodné je, že sa bude venovať celú hodinu len tebe a konverzácia bude pripravená len pre teba. Nikto iný ti nevezme slovo. Nemáš sa kam schovať ani kam utiecť. Čelíš jednej vete za druhou. Pekne postupne. Každú hodinu sa dostávaš ďalej.

        A zrazu rozprávaš po anglicky. Jeden príbeh za druhým. Zrazu nemáš žiadne obavy prenajať si na dovolenke auto a komunikovať len po anglicky. Cesta je vydláždená, môžeš pokračovať.

© Anglicky efektívne, 2013

www.anglickyefektivne.sk/blog-clanok2.php?page=clanok2

Vyhľadávanie

© 2010 Všetky práva vyhradené.